BAYRAK

turkiye-bayragi-hareketli-resim-0007

FLAŞ YAZI GEÇİDİ

İlk Yıllar

Aziz Altun ve Muzaffer Kunç

Muzaffer Kunç'da yine annemim Mehmet amcasının oğludur. Muzaffer Kunç, babamdan önce Almanya'ya gitmiş. Tam emin olmamakla birlikte, belki Muzaffer abiyi de Haydar amcanın oğlu Sıttık Sami Gönç Almanya'ya getirmiş olabilir. Ben de 1971 yılında gittiğim Almanya'da, Muzaffer abi Etelsen adında bir yerde kalıyordu.

Babam Kaman'da terzilik yapmakta iken, iğne ile kuyu kazamayacağını anladığı için istemeyerek de olsa yurt dışına gidebilmek için İş ve İşçi Bulma Kurumu'na kaydını yaptırmış, ancak bir türlü kağıdı çıkmamıştı. Annemin Haydar amcasının oğlu Sıttık Sami Gönç ziraat mühendisi olup, Almanya'da mesleği ile ilgili bir şekilde bulunurken, tanıştığı ve arkadaşlık yaptığı kzıın babası Runken fabrikasının direktörüymüş. Onun vasıtasıyla bir istek kağıdı ile babamın Almanya'ya işçi olarak gelmesini sağlamış. 

Gerçekte Almanya'ya işçi olarak gitmeye çok hevesli ve istekli görünen babama Almanya'dan istek kağıdı ulaşınca sevineceği yerde o anı "eyvah Almanya'ya gurbete gideceğim" diye "tepemden aşağı bir kaynar su döküldü" şeklinde anlatmıştı. Evet gurbet kolay bir yer değildi. Bir de dilini dişini bilmediği bir Avrupa ülkesine işçi olarak gitmekle birlikte orada nerede kalacağı, ne yiyip ne içeceği, orada çalışmayı becerip beceremeyeceği gibi kaygılarla düşmüş yola. Hem de o hala askere de giderken beraberinde götürdüğü ve evimizde muhafaza ettiğimiz tahta valizle gitmiş. 

Aziz Altun ve Arkadaşları

Burası Almanya, Runken fabrikasına ait olan yerleştirildiği bu lojmanda arkadaşlar edinmiş. İşte onlardan bazıları. Babam hayatta iken, ama Almanya dönüşünden yıllar sonra fotoğraftaki kişileri  sorduğum da çoğunun ismini hatırlayamadı. Bu karede sadece benim de tanıdığım bir arkadaşı var ki, o da Kırşehir Kaman'dan Abdullah Sağlık. Fotoğraf karesinin en sol ve üst baştaki kişi. Babam burada tertuvar betonuna oturanlardan sağdaki.

Aziz Altun, Arap Atay, Muzaffer Kunç ve K.Yeniceli

Aziz Altun ve Arkadaşları 

Aziz Altun'un Almanya'da işçi olarak çalışırken, arkadaşları ile birlikte oldukları zamana ait fotoğraf karelerini görmektesiniz. Aziz Altun elleri arkada ve kravatlı olan. En arkadaki Abdullah Sağlık.

Hiç yorum yok

Size Geri Dönebilmek için, Yorumu Yazdığınız Yerin Sonuna; Elektronik Posta Adresinizi, Adınızı ve Soyadınızı Eklemeyi Unutmayınız!